SIGNUP
  LOGIN
Ο δρ Χρίστος Κληρίδης στην εκπομπή του ΡΙΚ1: "Από μέρα σε μέρα" για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
 
Kατά την τοποθέτησή του έθιξε τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και θα υποβάλλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο κατάλογο υποψηφίων οι οποίοι θα είναι τριπλάσιοι του αριθμού των θέσεων. Στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο  θα είναι π.χ. ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου, ο εκ περιτροπής Πρόεδρος των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, ο Πρόεδρος ΣΕΛΚ κ.ά. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα παίρνει και τις απόψεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι προτεινόμενοι θα πρέπει να τηρούν τα εχέγγυα ακεραιότητας και ανεξαρτησίας όπως π.χ. Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Όσον αφορά τις εξουσίες της Αρχής, πρέπει να έχει εξουσίες ανάκρισης και να διορίζει ποινικούς ανακριτές ή μέλη της αφού εξειδικευτούν να μπορούν και να έχουν ανακριτικές εξουσίες.
 
Η πρώτη πρόταση φαίνεται να κερδίζει έδαφος για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη δεύτερη υπάρχουν αντιδράσεις από τη Νομική Υπηρεσία και θα καταβληθεί η προσπάθεια να βρεθεί ο τύπος αρμονικής συνέργειας για το καλό του τόπου.
 
Για το βίντεο πατήστε ΕΔΩ