SIGNUP
  LOGIN

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο δρα Χρίστο Κληρίδη, τον Γραμματέα κ. Νικόλα Τσαρδελλή και την Εκτελεστική Διευθύντρια κ. Κούλια Βάκη με τη νέα Υπουργό ΔΔΤ κ. Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και στελέχη του Υπουργείου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνολική ενημέρωση και συζήτηση θεμάτων αναφορικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση καθώς και νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στη στελέχωση των νέων δικαστηρίων στο "Φιλοξενία", για το οποίο η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο αρχικό πλάνο, στις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών διαιτησίας/διαμεσολάβησης και την προώθηση του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, στον περί Δικηγόρων Νόμο, στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, στην εφαρμογή των ODR (Οnline Dispute Resolution) ακροάσεων, στην ακουστική ηχογράφηση των πρακτικών (Digital Audio Recording) στα Επαρχιακά Δικαστήρια. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν η εισήγηση για αύξηση του όρου συνταξιοδότησης Δικαστών και Εφετών, οι διορισμοί στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι προβληματισμοί για την επικείμενη υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (ejustice) και τις κλίμακες δικαιοδοσίας.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής συνεργασίας ΠΔΣ - Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εκφράστηκε και από τα δύο μέρη η θέληση για τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό συνεργειών ενόψει και των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης και την προάσπιση και αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος.

20230330_DIKAIOSYNHS_PAGKYPRIOS_DIKHGORIKOS_SYLLOGOS.jpg