SIGNUP
  LOGIN

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του ΠΔΣ συγχαίρουν την κ. Άννη Πανταζή Λάμπρου για τον διορισμό της στη θέση Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της εύχονται κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνει.

Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ανεξάρτητου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε την 1η Ιουνίου 2021, με αρμοδιότητες την ερευνά, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως: απάτη, διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διασυνοριακές απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, δωροδοκία ή υπεξαίρεση σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ κ.ά.

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετέχουν 22 χώρες κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Ο εν λόγω θεσμός συνεργάζεται, επίσης, με άλλα όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, όπως την OLAF, την Eurojust και την Europol, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Το συλλογικό όργανο των εισαγγελέων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό της στρατηγικής και των εσωτερικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και για τη διασφάλιση της συνοχής μεταξύ και εντός των υποθέσεων. Αποτελείται από τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα και τους Εισαγγελείς των συμμετεχόντων κρατών μελών. Εποπτεύει, επιπλέον, τις έρευνες και τις διώξεις που διεξάγονται από τους Ευρωπαίους εντεταλμένους Εισαγγελείς σε εθνικό επίπεδο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο τέως Πρόεδρος του ΠΔΣ, κ. Θεόδωρος Ιωαννίδης, συμμετείχε το 2020 στη διαδικασία των συνεντεύξεων για διορισμό των Εισαγγελέων.