SIGNUP
  LOGIN

Ενόψει της έναρξης ισχύος των Νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας από την 01/9/23, το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής.

Σε απαντητική επιστολή του το Ανώτατο Δικαστήριο ημερ. 28/8/23 προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου αναφορικά με το αίτημα αναβολής της εφαρμογής των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται, επισημαίνοντας ότι η βαθύτερη γνώση των Κανονισμών από κάθε λειτουργό της Δικαιοσύνης θα αποκτηθεί μέσα από τη σοβαρή και συστηματική μελέτη, ειδικά συγκεκριμένης απαίτησης, αναλόγως των αναγκών του σταδίου, στο οποίο αυτή θα βρίσκεται σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Παράλληλα, διατυπώνει την ετοιμότητά του να εξετάσει οποιαδήποτε θέματα του τεθούν σε σχέση με τη λειτουργία του διαδικαστικού πλαισίου που ορίζουν οι νέοι Κανονισμοί.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των δικηγόρων, σημειώνεται στην εν λόγω επιστολή, ότι ο ΠΔΣ από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 υλοποίησε σειρά ενεργειών και δράσεων. Μεταξύ αυτών, γίνεται αναφορά στην πλατφόρμα HELP μέσω της οποίας προσφέρεται διαδικτυακή εκπαίδευση για τους Κανονισμούς σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Σχολή Δικαστών και τον ΠΔΣ.

Ως ΠΔΣ κατανοούμε πλήρως τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται για την εφαρμογή των Νέων Κανονισμών. Αντιλαμβανόμαστε, ταυτόχρονα, ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τομών είναι δυνατόν να επιφέρει δυσκολίες στην αρχή, οι οποίες μπορούν να επιλύονται σε ένα πλαίσιο καλής θέλησης, ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως μέρος της εξελικτικής μας πορείας.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ΕΔΩ