SIGNUP
  LOGIN

Πραγματοποιήθηκε χθες 4/9/23, συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον υπεύθυνο Έργου, την DeloitteUK, για τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, της Νομικής Υπηρεσίας, του ΠΔΣ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που η ΚΔ υπέγραψε πρόσφατα με το ΗΒ με στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και την αντιμετώπιση κοινών κινδύνων και απειλών.

Τον ΠΔΣ εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος, κ. Γιώργος Χριστοφίδης και η Εκπρόσωπος Τύπου/Μέλος ΔΣ ΠΔΣ κα Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διασαφηνίστηκε ότι ο ΠΔΣ θα συνεχίσει να ασκεί την εποπτεία σε σχέση με τις κυρώσεις, στο πλαίσιο των υφιστάμενων εξουσιών του και σε στενή συνεργασία με την ΕΜΕΚ, η οποία θα έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο. 

Από την πλευρά του ΠΔΣ τονίστηκε η ανάγκη για αμεσότερη και γρηγορότερη ανταπόκριση της ΕΜΕΚ στα αιτήματα μελών του ΠΔΣ σχετικά με ζητήματα που άπτονται των κυρώσεων. 

Τέθηκε, παράλληλα,  η πρόταση για δημιουργία αρχής ενδιάμεσου θεματοφύλακα (interim custodian) για τη συγκέντρωση των περιουσιακών στοιχείων οντοτήτων τα οποία έχουν δεσμευτεί/παγοποιηθεί και συνεπώς τον απεγκλωβισμό των επαγγελματιών, εκεί και όπου θα επιτρέπεται.

Έγινε, επιπλέον, εισήγηση για την ψηφιοποίηση της επικοινωνίας και την επαρκή στελέχωση, για ταχύτερη και αμεσότερη πρόσβαση στην ΕΜΕΚ.