Με κεντρικό τίτλο «Διαφάνεια/Transparency» πραγματοποιήθηκε το Cyprus Forum 4, με συμμετοχή πέραν των 200 ομιλητών από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αναπτύχθηκαν θεματικές που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, της ισότητας, της εκπαίδευσης, καθώς και του κράτους δικαίου, των θεσμών, της πάταξης της διαφθοράς, κ.ά.
Ο ΠΔΣ συμμετείχε στο Cyprus Forum 4 με ομιλητή τον Πρόεδρο δρα Χρίστο Κληρίδη, στη θεματική ενότητα «Διαφάνεια/Κράτος Δικαίου».
Ο δρ Κληρίδης στην ομιλία του με τίτλο: «Πόση διαφάνεια χρειαζόμαστε;» εξέτασε τον συσχετισμό της διαφάνειας με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το επαγγελματικό απόρρητο που διέπει το δικηγορικό λειτούργημα παραθέτοντας συγκεκριμένες υποθέσεις ενώπιων δικαστηρίων.
Όπως ανέφερε στον πρόλογό του, από τη μια οι πολίτες ζητούν περισσότερη διαφάνεια και από την άλλη είναι τα δικαστήρια, τα οποία επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον και τα ατομικά δικαιώματα. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι ποιες πρακτικές μπορούν να εφαρμοσθούν προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των δύο πόλων.
Η έννοια της διαφάνειας, σημείωσε, είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί του δικηγόρους ως συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, διότι αφενός πρέπει να τηρείται η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των εντολέων τους και αφετέρου είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες και τις διαδικασίες καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και πράξεων διαφθοράς, με τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων πληροφοριών σε αρμόδια όργανα.
Στην παρέμβασή του ο δρ Κληρίδης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των δικαστηρίων στο επίπεδο της διαφάνειας σε ένα κράτος δικαίου. «Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη διαφάνεια, αλλά ότι κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται με βάση τα δικά της πραγματικά δεδομένα και τα συγκρουόμενα συμφέροντα θα πρέπει να σταθμίζονται με προσοχή».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι από τη μια είναι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο χαρακτήρισε σαν απείθαρχο άλογο, για την προστασία της ασφάλειας, της οικονομικής δραστηριότητας κ.λπ., και από την άλλη η ανάγκη προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, με τα δικαστήρια να είναι από καιρού εις καιρόν ο βασικός κριτής της έκτασης της διαφάνειας.