SIGNUP
  LOGIN

Στο θέμα της προστασίας του απορρήτου των δικηγόρων επικεντρώνεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρου 2023, που τιμάται σήμερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιοσύνης.

Η παραβίαση της εμπιστευτικότητας μεταξύ των δικηγόρων και των εντολέων τους, απασχολεί έντονα την ΕΕ και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη αυτών των φαινομένων.

Η σημερινή Ημέρα υπενθυμίζει τη σημασία των δικηγόρων ως συλλειτουργών στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικηγόρων και του ρόλου τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το κράτος δικαίου σε μια δημοκρατία.

Υπογραμμίζει, επίσης, τον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών στη διατήρηση των θεμελιωδών αξιών στο δικηγορικό λειτούργημα και τη λειτουργία των συστημάτων δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιοσύνης έχει στόχο οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στη δικαιοσύνη, να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της, της ποιότητας και της ταχύτητας των διαδικασιών.

Στην Κύπρο, ωστόσο, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία καταγράφεται στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει την πραγμάτωση του κράτους δικαίου και πλήττει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την απονομή της δεν πρέπει να δημιουργείται χάσμα, αφού χωρίς τη δυνατότητα αποτελεσματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη, κάθε δικαίωμα παραμένει ανεκπλήρωτο.

Μέλημά μας είναι να συντονιστούμε με όλους τους φορείς της δικαιοσύνης και να εργαστούμε σε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη και τη διασφάλιση των συνθηκών άσκησης του λειτουργήματός μας.

Για την ιστοσελίδα της CCBE πατήστε ΕΔΩ

post_ccbe.png