SIGNUP
  LOGIN

Το Συμβούλιο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) είχε σήμερα συνάντηση με τον έντιμο Πρόεδρο και Δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΑΣΔ).  

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του ΠΔΣ με το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από την ημερομηνία ίδρυσής του, και ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Βορκάς και τα μέλη του Συμβουλίου συνεχάρησαν τα μέλη του Δικαστηρίου για την ανάληψη των καθηκόντων τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του δικαίου και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Με τη σειρά τους, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΑΣΔ συνεχάρησαν τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του ΠΔΣ για την εκλογή τους. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε η αναγκαιότητα για συχνή επικοινωνία και εποικοδομητική συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων και ζητημάτων που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στη χώρα μας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επείγουσα και άμεση αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των δικαστηρίων, κυρίως της Λευκωσίας.

Περαιτέρω, συζητήθηκε το πρόβλημα των καθυστερήσεων, οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή των Νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του ΠΔΣ στην αναγκαιότητα για αντιμετώπιση των δικηγόρων με σεβασμό, και για ανθρώπινη και αξιοπρεπή αντιμετώπισή τους από μέρους του Δικαστικού Σώματος.

Τονίστηκε, επίσης, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ανάγκη για σύντομη εκδίκαση των χιλιάδων καθυστερημένων υποθέσεων δεν θα αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας στην έκδοση των αποφάσεων, και κυρίως στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το αρμόδιο δικαστικό όργανο που είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, και ως εκ τούτου έχει σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει στην αποφυγή δικαστικών προσεγγίσεων που θα περιορίζουν ή/και θα καταργούν τα εν λόγω δικαιώματα.  

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΑΣΔ για τη θετική διάθεση για συνεργασία με τον ΠΔΣ για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και των προβλημάτων που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο και τους δικαστές.