Το Συμβούλιο του ΠΔΣ εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του για την πληθώρα των προβλημάτων που έχει επιφέρει η ανεπαρκής λειτουργία του συστήματος ejustice και τη συνεπακόλουθη αδυναμία, ομαλής και απρόσκοπτης καταχώρισης, προώθησης και διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, κάτι που δυσχεραίνει τις εργασίες των δικηγορικών γραφείων και επηρεάζει το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Προς έκπληξή όλων των δικηγόρων, τη Δευτέρα 15/1/24 κατά την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, μέχρι και οι διακομιστές κατέρρευσαν, επιφέροντας σωρεία τεχνικών προβλημάτων και δυσεπίλυτων δυσκολιών.

Συμμεριζόμαστε πλήρως την τεράστια αναστάτωση και αγανάκτηση των μελών μας που δικαίως έχει προκληθεί, αφού εδώ και τέσσερις μέρες βιώνουμε τεράστια ταλαιπωρία και δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας.

Κατόπιν των συνεχών προσπαθειών μελών του ΔΣ και της ομάδας που είχε συσταθεί για να συνδράμει την εν λόγω προσπάθεια, και κατόπιν αποστολής δεκάδων επιστολών και μηνυμάτων με τα προβλήματα που εντοπίζονταν, συγκλήθηκαν τρεις έκτακτες συνεδρίες χθες και σήμερα με τους εμπλεκόμενους φορείς (Ανώτατο Δικαστήριο, Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ΤΥΠ).

Μεταξύ των εισηγήσεων που θέσαμε ήταν και η επιστροφή στο ijustice, το οποίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε δεν είναι εφικτό αφού πλέον τελεί μόνο σε κατάσταση θέασης (viewing mode). Για να καθίστατο αυτό δυνατό θα απαιτείτο, όπως μας αναφέρθηκε, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και μήνες.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των συσκέψεων και κατόπιν έντονης επιμονής μας εξασφαλίστηκε να επιτραπεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, έστω με φυσικές καταχωρίσεις για όλες τις υποθέσεις, όπως και επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και αυτό ως ένα έσχατο μέτρο ώστε να μην συνεχιστεί η παράλυση των δικηγορικών γραφείων και του συστήματος.

Υπογραμμίζεται ότι θεωρούμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως προσωρινή, εν αναμονή των απαραίτητων διορθώσεων από την ομάδα των τεχνικών της εταιρείας, με διορία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 23/1/2024.

Τονίζουμε ότι ο ΠΔΣ δεν θα αποδεχθεί τη μονιμότητα της εν λόγω κατάστασης, καθότι αποτελεί πισωγύρισμα και πόρρω απέχει από την έννοια του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης.

Η κυπριακή Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη και να παραδώσει το λειτουργικό και εύχρηστο σύστημα, το οποίο είχε υποσχεθεί για τους λειτουργούς και τους πολίτες.

Θέση του ΠΔΣ είναι ότι ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια και μακριά από προχειρότητες, οι οποίες μας οδηγούν σε αναχρονιστικές λύσεις.

Ο ΠΔΣ κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για ενημέρωση, καθοδήγηση και υποβοήθηση των μελών του μέσω ανακοινώσεων, εγχειριδίων χρήσης, ετοιμασίας ηχογραφημένων παρουσιάσεων διάφορων διαδικασιών, καθορισμό ομάδας δικηγόρων και συνεργατών για υποβοήθηση των συναδέλφων, όμως εντέλει απέτυχε παταγωδώς η ίδια η πρακτική εφαρμογή και λειτουργικότητα του συστήματος. Και αυτό, παρόλη τη μετάθεση της έναρξης ισχύος του για ένα περίπου μήνα, την οποία είχαμε ζητήσει με έντονα διαβήματα ώστε να επιλυθούν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία να σημειωθεί ότι εντόπισε ο ΠΔΣ.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να εγκύψουν με σοβαρότητα προκειμένου να μπορέσει, επιτέλους, να αρχίσει ομαλά η λειτουργία του ejustice. Μέχρι τότε, θα πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο και να διευκρινιστεί η ρύθμιση των καταχωρίσεων/εμφανίσεων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω σύγχυση και ακαταστασία στη διαχείριση των υποθέσεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα προβαίνουμε σε ενημέρωση των μελών μας.