SIGNUP
  LOGIN

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΠΔΣ ημερ. 18 Ιανουαρίου 2024 αναφορικά με την κατάρρευση του συστήματος ejustice, το Συμβούλιο του ΠΔΣ κατά τη συνεδρία του στις 22/01/24 εκφράζοντας τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη απογοήτευσή του λόγω των αξεπέραστων προβλημάτων που επισώρευσε η ανεπάρκεια του ejustice, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Αιτούμαστε τη διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους λειτουργούς  και τους πολίτες
  • Αιτούμαστε την παράδοση πλήρους και λειτουργικής πλατφόρμας για πραγματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη
  • Αιτούμαστε σαφείς οδηγίες προς τα αρμόδια πρωτοκολλητεία για τη δυνατότητα, τουλάχιστον, φυσικών καταχωρίσεων μέχρι την παράδοση πλήρους ηλεκτρονικής λειτουργικής πλατφόρμας,  ώστε να διασφαλιστεί, έστω προσωρινά, η ομαλή πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία βδομάδα με την εφαρμογή ενός συστήματος με επισφαλείς διαδικασίες, οι οποίες τείνουν να δημιουργούν απρόβλεπτους κινδύνους, κλονίζει καθημερινά τη εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης, και πλήττεται εντέλει η λειτουργία του κράτους δικαίου. 

Ως εκ των πιο πάνω, καλούμε τα μέλη μας σε:

1.Διαμαρτυρία αύριο, Τετάρτη 24/1/24 έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 10.00 π.μ.  μέχρι τις 11.00 π.μ. όπου το θέμα της λειτουργίας του ejustice θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

2. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διάρκειας μίας ώρας 10.30 π.μ. μέχρι τις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη Παρασκευή 26/1/24 έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Επαναλαμβάνουμε και ζητούμε να ληφθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα δέοντα μέτρα με μοναδικό στόχο την τάχιστη εφαρμογή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Με αγανάκτηση θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι παρόλες τις προσπάθειες και κινητοποιήσεις του ΠΔΣ και τις υποσχέσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές και πάλι ότι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη δικαιοσύνη είναι μέγιστη ευθύνη και οφειλή του κράτους. Ο ΠΔΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συστήματος.

Ενόσω πλήττεται η ποιότητα της δικαιοσύνης που αποτελεί  βασική προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς.

Εκ μέρους του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου ΠΔΣ.