SIGNUP
  LOGIN

Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων συναντήσεων ΠΔΣ και Τμήματος Φορολογίας για συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, πραγματοποιήθηκε χθες, 28 Μαρτίου 2024, συνάντηση με τον Έφορο Φορολογίας κ. Σωτήρη Μαρκίδη και λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλας Τσαρδελλής, το Μέλος του Συμβουλίου κα Μαρία Κουσταή, οι κ. Χαράλαμπος Μεϊβατζής, κα  Μαρία Γρηγορίου και κ. Κώστας Μιχαήλ, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Φορολογικού Σχεδιασμού αντίστοιχα και το Μέλος της Επιτροπής Εταιρειών κ. Κύπρος Ιωαννίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ΚΔΠ 273, Άρθρο 3(3) των περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Φάκελος Τεκμηρίωσης Τιμών Ελεγχόμενων Συναλλαγών και Προέγκριση Μεθοδολογίας Τιμολόγησης Ελεγχόμενων Συναλλαγών) Κανονισμών του 2022, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε σχέση με την οποία ο ΠΔΣ προώθησε τη θέση ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε δικηγόρους να προβαίνουν στις σχετικές πιστοποιήσεις.

Περαιτέρω, στη συνάντηση έγινε αναφορά στα θέματα της παρακράτησης φόρου για το έτος 2023 σε σχέση με μερίσματα, τόκους και δικαιώματα σε εταιρείες που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες δικαιοδοσίες και διαδικαστικά θέματα/πρακτικά προβλήματα που άπτονται της έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης (tax clearance) σε εταιρείες που μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα εκτός Κύπρου.

Επίσης, έγιναν οι απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με το φορολογικό χειρισμό των Άρθρων 5(1)(ζ) όταν κυπριακή εταιρεία ασχολείται με χρηματοδοτικές δραστηριότητες και παραχωρεί δάνεια σε μέτοχο και/ή διευθυντή στο πλαίσιο του κανονικού κύκλου δραστηριότητας της, και 5(2)(ζ) που αφορά περιπτώσεις που το άρθρο αυτό συγκρούεται με συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας, όπου τα δικαιώματα για φορολόγηση είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία της χώρας φορολογικής κατοικίας.

Συζητήθηκαν επιπλέον τα θέματα του φορολογικού και/ή νομικού εκπροσώπου για σκοπούς διαδικασιών ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο, η διαδικασία διαβούλευσης σε σχέση με εγκύκλιους του Τμήματος Φορολογίας που είναι υπό συζήτηση με άλλους επαγγελματικούς φορείς όπως για παράδειγμα τους κανόνες για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες και την έκδοση γνωματεύσεων σε θέματα που αφορούν τίτλους.

Τέλος, διευθετήθηκε περαιτέρω συνάντηση με λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας αναφορικά με τον φορολογικό χειρισμό επιβολής τελών χαρτοσήμανσης σε συμφωνίες αγοραπωλησίας μετοχών με περισσότερα από δύο μέρη ως επίσης και την παρούσα πρακτική επιβολής τέλους χαρτοσήμανσης σε έγγραφα που αφορούν την αύξηση ή παραχώρηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών.

Ο ΠΔΣ θα επανέλθει με εκτενέστερη πληροφόρηση σε σύντομο χρόνο και αφού προηγηθούν νέες συναντήσεις με το Τμήμα Φορολογίας για διασαφήνιση συγκεκριμένων θεμάτων. 

Τέλος, συμφωνήθηκε η διοργάνωση σεμιναρίου για τα μέλη του ΠΔΣ με επικέντρωση σε ουσιώδη φορολογικά θέματα με συμμετοχή ομιλητών από το Τμήμα Φορολογίας.

Με αυτή την ευκαιρία ευχαριστούμε και πάλι τον Έφορο Φορολογίας και τους λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας για τη χθεσινή ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση.