Ο ΠΔΣ αναφέρει ότι έχει αποστείλει στις 02/04/2024 σχετική με το ως άνω θέμα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με κοινοποίηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Με τη συγκεκριμένη Επιστολή, ο ΠΔΣ υπέβαλε αιτιολογημένες νομικά εισηγήσεις στο πλαίσιο της τήρησης της Αρχής της Νομιμότητας, περιλαμβανομένης της Αρχής του Κράτους Δικαίου δυνάμει του Άρθρου 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του Δευτερογενούς Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου, της 31ης Ιουλίου 2014, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι εισηγήσεις του ΠΔΣ αποσκοπούν στην ορθή και νόμιμη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας δυνάμει του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω, ο ΠΔΣ αναμένει την ανταπόκριση της Κυβέρνησης στην κλήση του ΠΔΣ για άμεση διευθέτηση συνάντησης για το πιο πάνω θέμα, δυνάμει τόσο του περί Δικηγόρων Νόμου Κεφ. 2, όσο και των εποπτικών αρμοδιοτήτων του ΠΔΣ δυνάμει του περί της Εφαρμογής των Διατάξεων των Ψηφισμάτων ή Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Κυρώσεις) και των Αποφάσεων και Κανονισμών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Περιοριστικά Μέτρα) Νόμου του 2016 (Ν. 58(I)/2016).