SIGNUP
  LOGIN
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, στο 5th Cyprus International Tax Conference που διοργάνωσε η IMH με στόχο τη συζήτηση και ανάδειξη των εξελίξεων σχετικά με τη φορολογία σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
 
Στο συνέδριο συμμετείχαν πάροχοι φορολογικών υπηρεσιών, επαγγελματίες του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, λογιστικές και ελεγκτικές επιχειρήσεις, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, επενδυτικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.
 
Οι ομιλητές εστίασαν σε επίκαιρες πτυχές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο παράγοντας της φορολογίας, παρουσιάζοντας βασικά σημεία, επιπτώσεις και προτάσεις για την ενίσχυση του κρίσιμου ρόλου που επιτελεί.
 
Κατά την παρέμβασή του ο δρ Κληρίδης, στο πλαίσιο συνομιλίας με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ κ. Πιερή Μάρκου, σε σχέση με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 15% σε νομικά πρόσωπα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται για απλό ζήτημα, διασαφηνίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση δεν ενδείκνυται, χωρίς να προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιδραστικές συνέπειές της.
 
Επίσης, διευκρίνισε ότι η αύξηση του συντελεστή θα πρέπει να συνάδει με τις διεθνείς εξελίξεις και τις ενέργειες άλλων ανταγωνιστικών χωρών σε συνάρτηση και με το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που στοχεύουμε να προωθήσουμε.
 
Συνεπώς, σημείωσε, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε διερευνητικές εκτιμήσεις και σε συναξιολόγηση δεδομένων, προκειμένου να διαφανεί η επίδραση που θα έχει η επιβολή του παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή στο 15% στην Κύπρο.
 
Κυρίως, επισημείωσε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να παραμείνει ελκυστική, εάν προχωρήσει η συγκεκριμένη αύξηση.
 
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ανάλυση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει μια σαφή τάση μείωσης των θεσμοθετημένων συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων. Τα τελευταία 35 χρόνια όλες οι χώρες προχωρούν κάθε χρόνο σε μείωση του εταιρικού φόρου, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των χωρών για προσέλκυση επενδύσεων.
 
Αναφορικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, τη χαρακτήρισε ως αδήριτη ανάγκη προκειμένου να εξεταστεί με ένα ολιστικό τρόπο το φορολογικό καθεστώς.
 
Για την επιτυχή πράξη της φορολογικής μεταρρύθμισης ο δρ Κληρίδης, κατέθεσε εισήγηση όπως η Κύπρος ακολουθήσει το επιτυχημένο μοντέλο ανεπτυγμένων χωρών, όπου διορίζεται ανεξάρτητος οίκος με εξακριβωμένη εμπειρία στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις άλλων κρατών. Για την ετοιμασία ενός προσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή, σημείωσε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο βασικές συνιστώσες: οι παγκόσμιες φορολογικές αλλαγές και το οικονομικό μοντέλο στο οποίο στοχεύει η Κύπρος.
 
Προς αυτό τον στόχο, ο ΠΔΣ μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά, μαζί με όλους τους εταίρους, διαθέτοντας τη γνώση και την εμπειρία του για ζητήματα που άπτονται της φορολογικής μεταρρύθμισης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και στο γνωστικό του πεδίο.