Με επιτυχία και παραγωγικά πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Women in Law» που διοργάνωσε χθες 5/4/23 ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) στο ξενοδοχείο Radisson Blu, στη Λάρνακα.
Το συνέδριο ανέδειξε με επιστημονικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δικηγόροι κατά την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, και την έκταση τους, έθεσε προβληματισμούς και ερωτήματα, προκειμένου να προκύψουν στοχευμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες μέσα από εμπεριστατωμένη συνεκτίμηση/συναξιολόγηση δεδομένων για την αντιμετώπισή τους.
Η ανάγκη εξάλειψης των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, ο κρίσιμος ρόλος του οικογενειακού και εργασιακού περιβάλλοντος στην επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία, αλλά και οι ευέλικτες πολιτικές που απαιτούνται ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώθηκαν οι ομιλήτριες και ομιλητές.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το θέμα της εργαζόμενης γυναίκας και το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται στην Ευρώπη και στην Κύπρο, ζητήματα τεχνολογίας και καινοτομίας στο δίκαιο, όπου η γυναίκα με την τεχνογνωσία της μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη του δικαίου όπως αναπροσαρμόζεται ανά το παγκόσμιο σε σχέση και με τις διάφορες προκλήσεις. Τέθηκαν, επίσης, ζητήματα διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο με σημείο αναφοράς σχετικές έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και ειδικότερα στο χώρο της ενάσκησης της δικηγορίας. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των θεμάτων γυναικείας ηγεσίας και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά που έχουν να προσφέρουν οι γυναίκες μέσα από τη δική τους ηγεσία, σε συνάρτηση με τις πολυεπίπεδες κρίσεις που σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε.
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, χαιρετίζοντας το συνέδριο ανέφερε ότι η Κύπρος είναι στην 22η θέση από τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί ενισχύουν την εργαλειοθήκη αξιολόγησης της προόδου που επιτεύχθηκε, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία προβληματισμού και επαναπροσδιορισμού των στόχων και των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν», σημείωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προτεραιότητά της για προώθηση πολιτικών που αφορούν την εξασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς η ισότητα σε νομοθετικό επίπεδο αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Σύνταγμα και τους πολιτειακούς θεσμούς. Με αυτή την ευκαιρία εξήρε και τη συμβολή του ΠΔΣ στο όλο έργο που επιτελείται.
Στον οπτικογραφημένο της χαιρετισμό η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, σημείωσε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και καθημερινές, όπως επίσης και ο συνεχής αγώνας για τον αποτελεσματικό χειρισμό τους. «Ως κράτος και ως κοινωνία θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την υποστήριξη και την πραγματική ενδυνάμωση των γυναικών. Πρέπει να ξεριζώσουμε παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική και ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων», δήλωσε.
Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας ο Αντιδήμαρχος κ. Ιάσωνας Ιασωνίδης, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντικότητα μιας τέτοιας διοργάνωσης και πρωτοβουλίας.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των δικηγόρων σήμερα είναι γυναίκες και ενώ πριν από λίγα χρόνια η αναλογία στους δικαστές ήταν 60% άνδρες και 40% γυναίκες, τώρα είναι περίπου 50 – 50%. Ωστόσο, επεξήγησε, παρ’ όλη την αριθμητική ισότητα ή και υπεροχή των γυναικών στο επάγγελμα του δικηγόρου, ποιοτικά υστερούμε, υπό την έννοια ότι γυναίκες καταξιωμένες δικηγόροι δεν αναλαμβάνουν, διότι δεν τους ανατίθενται προφανώς, σοβαρές υποθέσεις του Κακουργιοδικείου.
Η προσπάθεια του ΠΔΣ, τόνισε, είναι να φέρει την πλήρη ισότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή Νέων Δικηγόρων του ΠΔΣ στα δικηγορικά γραφεία στην οποία διαφάνηκε ότι υπάρχουν θέματα ανισότητας στη μισθοδοσία των γυναικών δικηγόρων σε σύγκριση με τους άνδρες, κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει άνισης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών δικηγόρων. Για το σκοπό αυτό, είπε, έχουμε προβεί σε εισηγήσεις για τροποποίηση των θεσμών δεοντολογίας, οι οποίες αναμένεται ότι θα εγκριθούν από την ολομέλεια των δικηγόρων.
Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι το εν λόγω συνέδριο καθιερώνεται πλέον ως ετήσιος θεσμός και το επόμενα διάστημα θα γίνουν μελέτες για τον εμπλουτισμό του και την ενίσχυση της διαδραστικότητάς του.
Σε σχέση με τους πιο πάνω στόχους, η συνομολόγηση και υιοθέτηση της Δράσης Κοινής Αντίληψης ΠΔΣ για ενίσχυση της ισότητας των φύλων και καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων στον εργασιακό χώρο της δικηγορίας, αποτελεί μια πρωτοποριακή δέσμευση των δικηγορικών γραφείων σχετικά με απτές εφαρμοσμένες πολιτικές και πρακτικές στον εργασιακό χώρο και ειδικότερα στα δικηγορικά γραφεία, που στοχεύουν στην προώθηση και επίτευξη της έμφυλης ισότητας, πρόληψη και αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στην εργασία.
Περαιτέρω, με βάση τα αποτελέσματα του συνεδρίου, ο δρ Κληρίδης εξέφρασε τη δέσμευσή του για υιοθέτηση από τον ΠΔΣ επιπλέον κατευθυντήριων γραμμών και καλών πρακτικών από τα δικηγορικά γραφεία και τα μέλη του ΠΔΣ για διασφάλιση της ισότητας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. «Στόχος είναι να παράγουμε ουσιαστικό διάλογο, δράσεις και πρακτικές ούτως ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το εργασιακό περιβάλλον στον δικηγορικό τομέα», σημείωσε.
Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου/Μέλος του ΔΣ κα Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, ανέφερε ότι ο ΠΔΣ μελετά πρακτικές από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Κύπρο και να έχουν αποτέλεσμα για την επίτευξη των πιο πάνω στοχεύσεων. «Προτεραιότητά του ΠΔΣ είναι να προωθούμε περισσότερες δράσεις γιατί θεωρούμε ότι το νομικό επάγγελμα και η νομική κοινότητα του τόπου πρέπει να είναι καθρέφτης υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος δεδομένου ότι υπηρετείται από λειτουργούς της δικαιοσύνης.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Στους συντονιστές και ομιλητές/ομιλήτριες με βάση το πρόγραμμα το συνεδρίου:
κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, Επίτροπος Νομοθεσίας
κ. Χριστάκης Μούσκος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας
κ. Άντρεα Καλλή Παρπαρίνου, Δικηγόρος
κ. Μελίνα Πύργου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΠΔΣ
κ. Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, Μέλος του ΔΣ/ Εκπρόσωπος Τύπου ΠΔΣ
κ. Γεωργία Πετάση Κορφιώτη, Ανώτερη Δικαστής
Δρ Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου
Καθηγήτρια Sara Chandler, Chair, Equality, Diversity and Inclusion Committee of the Law Society
κ. Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
κ. Στέφανη Laulhe Σιάηλου, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
κ. Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
κ. Νικόλας Χατζηαβραάμ, CEO Softline Computer Systems LTD
κ. Νικολέττα Κουβαρά, Δικηγόρος
κ. Χριστιάνα Αριστείδου, Πρόεδρος Επιτροπής Τεχνολογίας ΠΔΣ
Δρ Χρύσθια Παπακλεοβούλου Βασιλείου, Δικηγόρος - Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
κ. Αλεξία Κουντουρή, Δικηγόρος
κ. Σουζάνα Παύλου, Διευθύντρια Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου
κ. Αντιγόνη Παπανικολάου, Επικεφαλής Νομικών και Εταιρικών υποθέσεων Microsoft Ελλάδας Κύπρου Μάλτας
Rt Hon Lady Justice Nicola Davies
κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, τέως Υπουργός Οικονομικών
κ. Παναγιώτα Γεωργίου, Δικηγόρος
κ. Μαρία Βενιζέλου, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος, Corporate Governance και Γραμματέας του ΔΣ της AstroBank
Στους χορηγούς και υποστηρικτές του συνεδρίου: Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, KPMG, Astrobank, Quality Group, Europe Direct Larnaca, Sunnyseeker Hotels, Δικηγορικός Σύλλογος Αμμοχώστου, Δικηγορικός Σύλλογος Λάρνακας και στον χορηγό επικοινωνίας: Economy Today.
Για την προαναγγελία του συνεδρίου στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ
Για το βίντεο του συνεδρίου: