SIGNUP
  LOGIN

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής, καταδικάζει για ακόμα μια φορά το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου.

Θυμόμαστε, μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα όλους όσοι υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής και τις συνέπειές της κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Δεν ξεχνάμε τον πόνο και τις κακοπάθειες συνανθρώπων μας. Τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση του πολιτισμού, τον εποικισμό.

Σε αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να στεκόμαστε με ωριμότητα, ενότητα και αποφασιστικότητα.

Οφείλουμε παράλληλα να καθιστούμε διαρκώς σαφές ότι είναι αδιανόητο το 37% του εδάφους της Κύπρου, ισότιμου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή .

Σαράντα εννέα χρόνια μετά, προβάλλει ισχυρότερο το μήνυμα της δίκαιης λύσης. Της επανένωσης της πατρίδας μας με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τίθεται και η ενδεχόμενη επανέναρξη ενός διαλόγου με στόχο τη βιώσιμη λύση.

Ο ΠΔΣ διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη θέληση και την ετοιμότητά του να συμβάλει συμβουλευτικά σε θέματα που άπτονται νομικών πτυχών του κυπριακού ζητήματος, με γνώμονα την αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διασφάλιση των ευρύτερων συμφερόντων του κράτους και του συνόλου των Κύπριων πολιτών ώστε να χαίρουν των δικαιωμάτων της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας.