SIGNUP
  LOGIN

Την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητης Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου και της παράλληλης ενίσχυσης του ρόλου του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας τεκμηριώνει ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, σε δύο επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο την ευθυγράμμιση βασικών νομοθεσιών με τα σύγχρονα δεδομένα.

Ο ΠτΔ στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που αφορά τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Επιτρόπου Νομοθεσίας, με τον δρα Κληρίδη να υπογραμμίζει σε νέα επιστολή του την ανάγκη της δημιουργίας ανεξάρτητης επιτροπής. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως σημειώνει, δεν περιλαμβάνονται τέτοιες εκσυγχρονιστικές πρόνοιες, εκφράζοντας, ως εκ τούτου, έντονους προβληματισμούς για ανεπαρκή στελέχωση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, με αποτέλεσμα 60 και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίζεται η εφαρμογή του αποικιακού δικαίου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από τις κατά καιρούς τροποποιήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπταν, δεν υπήρξε ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του αγγλικού δικαίου, πλην κάποιων τομέων όπως π.χ. του Οικογενειακού Δικαίου.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ανεξάρτητη επιτροπή, θα είναι μόνιμη και θα μπορεί μέσω του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας να στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό, (με την ανάλογη ενίσχυση του Γραφείου της Επιτρόπου), με τη δυνατότητα να αναθέτει την εκπόνηση έρευνας και εισηγήσεων σε τρίτους ανάλογα με τη θεματολογία. Το προσωπικό, επίσης, του Γραφείου Επιτρόπου θα πρέπει να ενισχυθεί με επαγγελματίες συντάκτες νόμων (drafters), οι οποίοι με τη σωστή καθοδήγηση θα επεξεργάζονται στη βάση εκθέσεων/ μελετών, συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή μπορεί να απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των Νομικών Σχολών και Τμημάτων Πανεπιστημίων στην Κύπρο, τον Πρόεδρο του ΠΔΣ, τη Δικαστική Εξουσία με τη συμμετοχή κάποιου πρώην Ανώτερου Δικαστικού, τη Νομική Υπηρεσία, μέσω π.χ. πρώην Γενικού Εισαγγελέα καθώς και την Επίτροπο Νομοθεσίας που μπορεί να προεδρεύει λόγω αρμοδιότητας. Αντί, δηλαδή, κάθε φορά να αναζητά ο/η Επίτροπος τα άτομα για να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ένα θέμα, να υπάρχει μία μόνιμη επιτροπή υποστηρικτική προς το έργο του/της Επιτρόπου με έγκριτους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι ανάλογος θεσμός λειτουργεί επιτυχώς στην Αγγλία (Law Commission) και η ενδελεχής μελέτη του θα μπορούσε να συμβάλει στην υλοποίηση της πιο πάνω εισήγησης.

Κατανοώντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναθεώρηση αναχρονιστικών νόμων και η αποτελεσματική ανταπόκρισή τους στις σημερινές αλλά και τις διαφαινόμενες προκλήσεις συνδέεται άρρηκτα με το επίπεδο λειτουργίας του κράτους δικαίου, απαιτούνται τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στοιχειοθετημένα θα λειτουργούν βελτιωτικά και θα υλοποιούνται εντός εύλογου χρόνου.

Με αυτή την ευκαιρία, ο ΠΔΣ εκφράζει εκ νέου τη βούλησή του να συμβάλει συμβουλευτικά σε μια τέτοια προσπάθεια και προς την κατεύθυνση αυτή, ο δρ Κληρίδης έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διεξοδική συζήτηση με τα συμβαλλόμενα μέρη της φιλοσοφίας της προτεινόμενης σύστασης Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου.