Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη χθες, 3/11/23, η πρώτη συνάντηση του ΠΔΣ με την Πρόεδρο και Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν, μεταξύ άλλων, καίρια θέματα που συνδέονται με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Δικαιοδοσία και τη διαχείριση του backlog με στόχο την επιτάχυνση και την αποδοτικότητα των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικότερα η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, και τέθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που θα αναληφθούν για προώθηση του ζητήματος. Τέλος, απασχόλησε η αναγκαιότητα για επίδειξη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ Δικαστών και Δικηγόρων, η υποστελέχωση πρωτοκολλητείων, που οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε καθυστερήσεις στην ετοιμασία αποφάσεων και διαταγμάτων καθώς και στην ετοιμασία καταλόγων εξόδων, οι νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας και η εφαρμογή του συστήματος ejustice που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο τεράστιος όγκος των καθυστερημένων υποθέσεων, τα κενά στην υλικοτεχνική υποδομή, η υποστελέχωση και η κακή κατάσταση των κτηριακών υποδομών συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στη συσσώρευση προβλημάτων και δυσχεραίνουν την απονομή της δικαιοσύνης, και επομένως προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη προγραμματισμού και προώθησης άμεσων ενεργειών και πρακτικών, λειτουργικών λύσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου και πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας του ΠΔΣ με το Ανώτατο Δικαστήριο για την προώθηση των ανάλογων διορθωτικών μέτρων.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη συνάντηση και τη θετική διάθεση για αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με τον ΠΔΣ για διαχείριση των κοινών επειγουσών προκλήσεων και προβλημάτων στον τομέα της δικαιοσύνης.