Η Agora Dialogue, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "George Bizos ICON" το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του ακούραστου υπερασπιστή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Nelson Mandela, George Bizos.

Πρόκειται για τη συγκινητική ιστορία ενός εφήβου πρόσφυγα από την Ελλάδα, του Γιώργου Μπίζου (1927-2020), ο οποίος μέσα από το πολυσχιδές έργο του βρέθηκε στο επίκεντρο του βίαιου ρατσιστικού καθεστώτος, απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Ως δικηγόρος, υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής της συνταγματικής τάξης και διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική, υπερασπιζόμενος τα νομικά δικαιώματα των φτωχών και αδυνάμων οδηγώντας τους υπαίτιους της βίας και της διαφθοράς στη λογοδοσία.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι προσωπικές και πολιτικές πτυχές της ζωής του George Bizos, μέσα από ένα το μωσαϊκό της ζωής του χρησιμοποιώντας ακυκλοφόρητο δημόσιο και προσωπικό αρχείο καθώς και στιγμιότυπα, συνεντεύξεις με προσωπικότητες, συναδέλφους του αλλά και μέλη της οικογένειας του, κρατώντας το αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.

Η προβολή θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου 2023, στις 18:00, στο Cine Studio - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Μακεδονίτισσης 46, Λευκωσία).

Στην προβολή θα παραστεί ο γιος του George Bizos, Alexi Bizos και η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ, Jane Lipman, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δρ. Jenny Webb, Αυστραλή Ακαδημαϊκός, Συνιδρύτρια, Πρόεδρος και Απόφοιτος του Agora Dialogue.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι :

-Alexi Bizos, γιος του George Bizos

- Jane Lipman, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ

-Δρ. Elinor Sisulu, συγγραφέας και ακτιβίστρια του Κινήματος για την Απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής.

-Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Επικεφαλής το Τμήματος Δικαίου του Πανεπιστημίου Frederick, Πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

-Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης, Ακαδημαϊκός, Απόφοιτος και Συντονιστής του Agora Dialogue.

-Γιώργος Φ. Γεωργίου, Νοτιοαφρικανός Δικηγόρος, Συνιδρυτής, Πρέσβης και Απόφοιτος του Agora Dialogue ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Βασίλη, χρηματοδότησαν γενναιόδωρα την ταινία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των : ADGI: Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Διακυβέρνησης Αθηνών, Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Νομικής Σχολής και του Τμήματος Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Πρωτοβουλίας "Πανκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου, εκπρόσωποι των θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, δωρεάν κράτηση θέσεων και επικοινωνία,

Facebook : https://fb.me/e/3TSyzM7Gm

Κρατήσεις: https://georgebizosicon.eventbrite.com

16-12-2023 – George Bizos ICON: Film Screening – The Forum – Agora Dialogue (agora-dialogue.com)

Ντίνος Τουμάζος +357 97676712 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

George_Bizos_2b_invitation_16_12_2023_Nicosia.png