Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 η εκπαιδευτική διάλεξη με θέμα: «Τροποποίηση του Περί Φυλακών Νόμου και Κανονισμών» που διοργάνωσε η Επιτροπή Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και του Δικαίου της Απόδειξης του ΠΔΣ.
Την εναρκτήρια ομιλία παρέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και του Δικαίου της Απόδειξης του ΠΔΣ κ. Ηλίας Στεφάνου.
Ακολούθως, ο Επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων και Έμφυλης Βίας του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (ΥΔΔΤ), ενημέρωσε τους συμμετέχοντες αναφορικά με την πορεία των Κανονισμών και τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει από την αρχική τους εφαρμογή μέχρι και σήμερα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσέγγιση του ΥΔΔΤ σχετικά με την εν λόγω τροποποίηση, ώστε αρκετά από τα προνόμια που σήμερα έχουν οι κρατούμενοι να μετατραπούν σε δικαιώματα για την καλύτερη και ουσιαστικότερη επανένταξή τους στην κοινωνία.
Εστίασε, επιπλέον, στο ζήτημα αλλαγής της φύσης των ίδιων των κρατουμένων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε προσπάθεια τροποποίησης του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα τον πληθυσμό των Κεντρικών Φυλακών, του οποίου η πλειοψηφία είναι αλλοδαπά άτομα, τα οποία ως επί το πλείστον αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Όπως εξήγησε, αυτή η αλλαγή δημιουργεί νέες προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης.
Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Κληρίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και του Δικαίου της Απόδειξης του ΠΔΣ, έθιξε καίρια σημεία της επερχόμενης τροποποίησης, με επικέντρωση στο πώς επηρεάζονται διάφορα δικαιώματα των άμεσα εμπλεκομένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι πλέον οι αποφάσεις μεταφοράς ατόμου στην Ανοικτή Φυλακή ή στην ένταξή του στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, αποτελούν διοικητικές αποφάσεις, στις οποίες μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο. Δυστυχώς, επισημείωσε, εντοπίζονται κατηγορίες συγκεκριμένης φύσης αδικημάτων που εξαιρούνται απόλυτα από αυτό το δικαίωμα, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που αποτελεί περαιτέρω τιμωρητικό μέτρο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως αναγκαίο ή αναλογικό. Το «βραχιόλι» για τους υποδίκους παραμένει ενώπιον της Βουλής και θα πρέπει να προχωρήσει ως έχει στην ψήφιση και την εφαρμογή.
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίστηκε η δημιουργία του Συμβουλίου Φυλακών, το οποίο αποτελείται από άτομα τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τις Φυλακές. Το εν λόγω Συμβούλιο έχει αρκετές εξουσίες, μεταξύ άλλων, την εξέταση ζητημάτων κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς και παραπόνων κρατουμένων.
Σχετικό σημείωμα με τα τελικά σχόλια και παρατηρήσεις αναφορικά με την αναφερόμενη τροποποίηση θα ετοιμάσει η Επιτροπή του ΠΔΣ και θα αποσταλεί στο ΥΔΔΤ.