SIGNUP
  LOGIN

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξετάστηκε αυτεπάγγελτα, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Νίκου Τορναρίτη, η ανάγκη άμεσης ανέγερσης νέων Δικαστηρίων στη Λευκωσία.

Στη συνεδρία προσκλήθηκε και παρευρέθηκε ο ΠΔΣ ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, κ. Μιχάλη Βορκά, τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Λευκωσίας και Κερύνειας, κ.κ. Στέφανο Σκορδή και Νικόλα Κωνσταντινίδη αντίστοιχα καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταρρύθμισης και Πολιτικής Δικονομίας του ΠΔΣ, κ. Νικόλα Κυριακίδη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι Υπουργοί, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ.κ. Μάριος Χαρτσιώτης και Αλέξης Βαφεάδης, οι οποίοι ενημέρωσαν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τις απαραίτητες τεχνοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στις προτεραιότητες έργων της Κυβέρνησης μετά από πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύντομα αναμένεται η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ειδικότερα, έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες και έχουν εξευρεθεί λύσεις για τα θέματα ασφάλειας και προσβασιμότητας των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν στον χώρο πλησίον του υφιστάμενου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας-Κερύνειας.

Αναφορά έγινε και στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων των Δικαστηρίων στη Λευκωσία και αναμένεται η συνέχισή τους.

Ο ΠΔΣ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης στον τόπο μας αλλά και την ανάγκη να υπάρξει συνεχής επικοινωνία και ουσιαστική συμμετοχή των δικηγόρων στη διαδικασία, όντας η πλειοψηφία των χρηστών των δικαστηριακών υποδομών.

Ο ΠΔΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση του έργου από τους αρμόδιους φορείς και να εργάζεται συντονισμένα με τις απαραίτητες συνέργειες προς αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω καθυστέρησης στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στο συγκεκριμένο ύψιστης σημασίας ζήτημα.