SIGNUP
  LOGIN

ANNOUNCEMENTS

EVENTS, SEMINARS & LECTURES

16/04/24 Company Law Conference
05/04/24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ – ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΔΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
18/03/24 Intellectual Property Enforcement – what EU Lawyers need to know
08/03/24 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΙ ΕΔΠΙ
05/03/24 Διαδικτυακό σεμινάριο ‘Γενοκτονία και διεθνές δίκαιο’
04/03/24 Ημερίδα με θέμα: «ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
26/02/24 Anti-money laundering for lawyers. The new EU AML package and general practical advice
16/02/24 Συνέδριο | Η Προσωρινή Δικαστική Προστασία στη Διοικητική Δίκη: 16-17/2/2024
16/02/24 Συνέδριο | Η Προσωρινή Δικαστική Προστασία στη Διοικητική Δίκη: 16-17/2/2024
15/02/24 Eκπαιδευτικά εργαστήρια για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία
02/02/24 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
02/02/24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 - ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ – ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΔΣ
01/02/24 LAWYEREX 2-Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων δικηγόρων Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον Δ’ κύκλο
30/01/24 Εκπαιδευτική Ημερίδα Δικηγόρων για την προώθηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
26/01/24 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
25/01/24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ - ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ – ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΔΣ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024
23/01/24 Νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας: Έφεση
16/01/24 Update on Legal Privilege under EU Law
20/12/23 Εργατικά Ατυχήματα – Ευθύνη Εργοδότη/Εργοδοτούμενου – Διασταυρούμενη Ευθύνη
19/12/23 Σειρά σεμιναρίων με κεντρικό τίτλο "Τραπεζικό Καταναλωτικό Δίκαιο"

Events Calendar

Διαδικτυακό πρόγραμμα «Προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα: Δικαιώματα και υποχρεώσεις του ατόμου και του κράτους»
Tuesday 03 May 2022, 06:00pm
Hits : 3716
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η Επιτροπή Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου διοργανώνει διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα: Δικαιώματα και υποχρεώσεις του ατόμου και του κράτους», την Τρίτη 3/5/2022 και ώρα 18.00.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Π.Δ.Σ. Δρ. Χρίστος Κληρίδης, η Δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κα. Χριστιάνα Μιχαηλίδουκαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης. Τον συντονισμό θα αναλάβει η Δρ. Σαλώμη Γιάλλουρου, Μέλος της Επιτροπής.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα γεννά πληθώρα ερωτημάτων, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο νομικός -και όχι μόνο- κόσμος τόσο σε πρακτικό/μάχιμο επίπεδο όσο και σε θεωρητικό/ακαδημαϊκό. Στόχος της εκδήλωσης είναι η απάντηση κάποιων εξ αυτών και κατ’ επέκταση, η παροχή της σχετικής γνώσης στους συμμετέχοντες δικηγόρους και όλους όσους θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση δια της σελίδας του ΠΔΣ.

 

Η εκδήλωση ευελπιστεί να εξετάσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε δύο επίπεδα:

  • Το ατομικό: Δικαιώματα και υποχρεώσεις του ατόμου που εισέρχεται / επιθυμεί να εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως πρόσφυγας ή μετανάστης.
  • Το κρατικό: Δικαιώματα και υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Οι ομιλήτριες της εκδήλωσης και οι θεματικές που θα αναπτύξουν είναι οι εξής:

 

  • Κα. Ελένη Χαραλάμπους (Δικηγόρος), «Βασικές έννοιες και δικαιώματα στο πλαίσιο του προσφυγικού δικαίου».

Στην εισήγηση αυτή θα παρατεθούν συνοπτικά τα καθεστώτα διεθνούς προστασίας, οι βασικές προϋποθέσεις απόκτησής τους, καθώς και οι συνέπειές τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο καθεστώς του πρόσφυγα και στο καθεστώς της επικουρικής/συμπληρωματικής προστασίας ως προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης, τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τον Περί Προσφύγων Νόμο και άλλα συναφή νομοθετήματα. Τέλος, θα εξεταστούν επιμέρους ζητήματα, όπως η αναγνώριση και οι διαδικαστικές εγγυήσεις σε περιπτώσεις ευαλωτότητας και η οικογενειακή επανένωση.

  • Κα. Κατερίνα Χαρίτου (Δικηγόρος),  «Δικαιώματα αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Στην εισήγηση αυτή θα αναπτυχθούν τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις των αιτούντων διεθνή προστασία, ήτοι τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις πρόσβασής τους στη διαδικασία ασύλου και στη δικαιοσύνη. Επιπλέον, θα εξεταστούν οι συνθήκες υποδοχής, η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς και τα δικαιώματα δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Τέλος, αναφορά θα γίνει σε εμπόδια (νομικά, διαδικαστικά) που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αιτούντες και δικαιούχοι διεθνή προστασία. 

  • Δρ. Μαρία Παπαϊωάννου (Στέλεχος του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο - EUAA), «Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου: υπάρχον νομικό πλαίσιο, προσπάθειες μεταρρύθμισης και προκλήσεις».

Στην εισήγηση αυτή θα σκιαγραφηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο για το άσυλο, ήτοι οι βασικοί άξονες προστασίας, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών, η διαδικασία επί παραβάσει και ο ρόλος του EUAA (προηγουμένως EASO). Επίσης, θα εξετασθούν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης (2016 και 2020), αλλά και οι σύγχρονες σχετικές προκλήσεις που η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει, όπως η χρήση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης των δικηγόρων και μοριοδοτείται με δύο πιστοποιημένες μονάδες. Οι μονάδες θα καταχωρηθούν από τον Π.Δ.Σ. σε όσους θα παρακολουθήσουν τη διάλεξη στο σύνολό της.

 

Για την εγγραφή σας παρακαλώ όπως πατήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfz6TNGVvxbSQMGUXO2f30wGcmA543Vba1mleGyNGQvhMjA8g/viewform

Τελευταία ημέρα για εγγραφές η Κυριακή 1 Μαΐου 2022

 

Θα σας αποσταλεί σχετικός σύνδεσμος για να συνδεθείτε στην παρουσίαση με το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας. Να σημειωθεί ότι λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.