SIGNUP
  LOGIN

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» αναφέρθηκε στη σύσταση της ΕΕ για αφαίρεση διαβατηρίων από Ρώσους και Λευκορώσους, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ σαν συνεργατών και ή υποστηρικτών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο δρ Κληρίδης διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει δεσμευτική υποχρέωση στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, δεδομένου ότι πρόκειται για συστάσεις και όχι για κανονισμούς και/ή οδηγίες. Λανθασμένα, εξήγησε, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα πρέπει να ανακληθούν όλες οι υπηκοότητες που δόθηκαν δυνάμει του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος και/ή να ανακληθούν όλες οι άδειες παραμονής για όλους τους Ρώσους στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο, τόνισε, δεν ισχύει.

Εφόσον πρόκειται, επεξήγησε, απλώς για σύσταση, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να σεβαστεί το Σύνταγμα, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα μέσα στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου.

Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, και η ίδια η σύσταση όπως αναμεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ τονίζει ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο σεβαστού της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, κάτι το οποίο βεβαίως συνεπάγεται ότι, κεκτημένα δικαιώματα δεν είναι δυνατόν να ανακαλούνται χωρίς επιπτώσεις.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η σύσταση της ΕΕ είναι διαφορετική από την καταρχήν απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με το όλο επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων και δεν πρέπει να συγχέεται η μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την εν λόγω σύσταση  στο πλαίσιο των κυρωτικών μέτρων που λαμβάνονται κατά της Ρωσίας.

Για το βίντεο πατήστε ΕΔΩ