Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του ΠΔΣ κ. Ορέστη Νικήτα με τον Επίτροπο Διαφάνειας κ. Χάρη Πογιατζή και μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις επί καίριων θεμάτων που άπτονται των στόχων και των όρων εντολής της Αρχής, με σημεία αναφοράς το νομοθετικό πλαίσιο καθώς και τη νομοθεσία για το lobbying και την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Αντιλαμβανόμενοι ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς αποτελούν ισχυρό πλήγμα στα θεμέλια της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, είναι ουσιαστικής σημασίας η προώθηση στοχευμένων ενεργειών και συνεργειών πρόληψης, και καταπολέμησης τέτοιων φαινομένων.

Ο κ. Νικήτας σημείωσε ότι το έργο της Αρχής είναι δύσκολο και απαιτητικό, γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητά της μέσω και της περαιτέρω ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει και συγκεκριμένα η ενίσχυσή της με ανακριτικές εξουσίες, που αποτελεί πάγια θέση του ΠΔΣ. Η θέση αυτή του ΠΔΣ βρίσκει σύμφωνους τον Επίτροπο Διαφάνειας και τα μέλη της Αρχής. Επίσης, σε σχέση με την εκπαίδευση και επιμόρφωση, ανέφερε ότι η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του ΠΔΣ προγραμματίζει εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους δικηγόρους, το οποίο δρομολογείται για τον ερχόμενο Μάιο σε συνεργασία με την Αρχή και άλλους θεσμικούς φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Πογιατζής επισημαίνοντας ότι η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους, τόνισε ότι απαιτείται μηδενική ανοχή και συλλογική αντιμετώπισή της. Για αυτό τον λόγο, εξήγησε, είναι χρήσιμο οι πολίτες να λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση για τα συγκεκριμένα θέματα με τρόπο που να ενδυναμώνεται και η πρόληψη πέραν της έρευνας και της καταστολής. Γιατί το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το δικαίωμα στη διαφάνεια.

Τέλος, εκφράστηκε και από τα δυο μέρη η βούληση για επικοινωνία και συνεργασία μέσω κοινών δράσεων που θα ανταποκρίνονται στους πιο πάνω άξονες.

327802410_3504353053159736_4079574711594378418_n.jpg