SIGNUP
  LOGIN

Ο ΠΔΣ συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο 3ο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα: «Το Δικαστήριο του 21ου αιώνα: Προσωπικό και Εξοπλισμός», οι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό επικεντρώθηκαν στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν το δικαστικό μας σύστημα και πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με καίρια θέματα και πτυχές του, αναδεικνύοντας την ύψιστη προτεραιότητα του εκσυγχρονισμού του, ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και απαιτήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, κ. Μιχάλης Βορκάς, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι τα διαχρονικά προβλήματα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την αργή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων έχουν συντελέσει στην αύξηση των καθυστερημένων υποθέσεων, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται το κύρος της δικαιοσύνης με όλες τις επακόλουθες επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και στο κράτος δικαίου.

Για να μπορούμε να δράσουμε επιτυχώς, υπογράμμισε, προϋπόθεση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για τις αναγκαίες τομές προς όφελος των λειτουργών της δικαιοσύνης και του πολίτη που είναι στο επίκεντρο του δικαστικού συστήματος.

Στο διάλογο, επεσήμανε,  θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το δεδομένο ότι τα αποτελεσματικά δικαστικά συστήματα έχουν καθοριστική σημασία για την οικονομική παρουσία ενός κράτους και διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ απαρίθμησε σημαντικές προτεραιότητες έργων, για την υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να συνεργαστούν συντονισμένα και με συνέπεια όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

-Βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών σε όλα τα δικαστήρια – Παρακολούθηση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Λευκωσίας

-εισαγωγή και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης

-επένδυση στη δικαστική εκπαίδευση και ενίσχυση της επαγγελματικής αρτιότητας των δικαστών λαμβάνοντας υπόψη και νέες κατευθύνσεις

-προώθηση της δικαστικής εξειδίκευσης

-προώθηση του θεσμού της διαιτησίας και διαμεσολάβησης, που προσφέρει νέες δυνατότητες στην επίλυση των διαφορών, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στην αποφόρτιση των δικαστηρίων

- Ανεξάρτητη Υπηρεσία Διαχείρισης Δικαστηρίων

-Καλλιέργεια κουλτούρας αποτελεσματικότητας.

Τον συντονισμό των θεματικών ενοτήτων του Συμποσίου είχαν η δρ Άννα Πλεύρη, Διευθύντρια της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας και ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο δρ Νικόλας Κυριακίδης, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

we.jpg