SIGNUP
  LOGIN

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της έκθεσης για το κράτος δικαίου για το έτος 2024, πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαριου 2023 διαδικτυακή συνάντηση του ΠΔΣ με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΔΣ ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Βορκάς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς κ. Ορέστης Νικήτας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταρρύθμισης και Πολιτικής Δικονομίας κ. Νικόλας Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για ζητήματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αποτροπής παράβασης των κυρώσεων, κ. Παντελής Χριστοφίδης, η Εκτελεστική Διευθύντρια κα Κούλια Βάκη και η Λειτουργός Νομικών Θεμάτων κα Κυριακή Χριστοφή.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε βασικά θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, αναλύθηκε η έκθεση που υποβλήθηκε από τον ΠΔΣ και απαντήθηκαν ερωτήματα τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποτίμηση της μεταρρύθμισης στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα και της εφαρμογής των νέων κανονισμών πολιτικής δικονομίας, στην ανάγκη αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών των δικαστηρίων, στους διορισμούς και προαγωγές δικαστών, στην ανεξαρτησία του δικηγορικού λειτουργήματος και τη διασφάλιση του επαγγελματικού απορρήτου, στην προσαρμογή της δικαιοσύνης στα νέα τεχνολογικά δεδομένα κ.ά.

Για την ολοκλήρωση της έκθεσης, ο ΠΔΣ θα αποστείλει προς τους αρμόδιους της ΕΕ επικαιροποιημένο κείμενο σχετικά με σημεία, τα οποία προέκυψαν κατά τη συζήτηση.