SIGNUP
  LOGIN

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) τιμά τους αγώνες των γυναικών για κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και στην πράξη. Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, με κατοχύρωση τόσο σε συνταγματικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με κεντρικό θέμα: «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο», η σημερινή μέρα στοχεύει στο να σπάσουν τα εμπόδια, να αμφισβητηθούν  τα στερεότυπα και να δημιουργηθούν περιβάλλοντα όπου όλες οι γυναίκες εκτιμώνται και γίνονται σεβαστές. Περαιτέρω, η ημέρα αυτή παρέχει την ευκαιρία να επισημανθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά και να επισημανθεί η διάβρωση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Είναι μέρα προβληματισμού για την υποστήριξη της ισότητας, της ισοτιμίας των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Αλλά και μέρα προτροπής σε δράσεις για την πλήρη καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων.

Αν και η αρχή της ισότητας των δύο φύλων, που σε διεθνές επίπεδο καθιερώθηκε από το 1945 στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μετουσιωθεί μέχρι και σήμερα πλήρως σε πράξη. Μολονότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες εξακολουθούν να συμμετέχουν σε μικρότερα ποσοστά στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην έρευνα, καθώς και στην πολιτική. Αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά βία και κακοποίηση στον εργασιακό χώρο. Λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές, όπως και χαμηλότερες συντάξεις. Καταλαμβάνουν λιγότερες διευθυντικές/εκτελεστικές θέσεις εργασίας κ.ά.

Η πολιτεία σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και άλλους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στον κοινό σκοπό, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών.

Ο ΠΔΣ  λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι η πλειοψηφία των μελών που εκπροσωπεί είναι γυναίκες,  δηλώνει απερίφραστα τον σεβασμό του στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταδικάζει κάθε μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, κάθε μορφή δυσμενούς διάκρισης, παρενόχλησης και βίας σε βάρος τους. Οποιαδήποτε διάκριση κατά των γυναικών παραβιάζει τις αρχές της ισότητας των δικαιωμάτων και αποτελεί εντέλει εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικογένειας.

Αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις που συνδέονται με την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών σήμερα και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλες τις διαδοχικές φάσεις της ζωής της είναι και πρέπει να είναι καθημερινή στάση ζωής.

IW