SIGNUP
  LOGIN

Σε σχέση με αναφορές που έγιναν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ημερομηνίας 12/03/2024, αλλά και με σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα καταχώρισης των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων σε εταιρείες των οποίων οι Πραγματικοί Δικαιούχοι δεν εντοπίζονται, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

  • Η Οδηγία Κ.Δ.Π. 112/2021 (ως τροποποιήθηκε), η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την 12η Μαρτίου 2021, παρείχε τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κάθε εταιρείας ή άλλης νομικής οντότητας να ασκήσουν δικαίωμα δέουσας επιμέλειας κατά την ενδιάμεση λύση, μέσω του ταμείου του Τμήματος, αλλά και στην τελική λύση, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται και στο Μέρος 3.5 του Εγχειριδίου για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, έκδοση Φεβρουαρίου 2024, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Το δικαίωμα της δέουσας επιμέλειας προβλέπει ότι αξιωματούχος εταιρείας ή άλλης νομικής οντότητας, δεν θα υπόκειται σε χρηματική επιβάρυνση εάν έχει επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της παρούσας Οδηγίας και η παράβαση δεν οφείλεται σε καμία πράξη ή παράλειψη ή αμέλεια εκ μέρους του.

  • Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι κάθε αξιωματούχος εταιρείας διατηρεί το δικαίωμα παραίτησης από το αξίωμα που κατέχει, μέσω της καταχώρησης στο Τμήμα Ένορκης Δήλωσης, σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ. 113 άρθρο 192 (5Α).
  • Παράλληλα, διευκρινίζονται τα εξής:

1)    σύμφωνα με την προαναφερθείσα Οδηγία, εταιρείες οι οποίες καταχώρισαν αίτηση διαγραφής τους πριν από την 12η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταχώρισης των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων.

2)    εταιρείες για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαγραφής τους από το Τμήμα σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ. 113, αλλά δεν έχουν διαγραφεί, υποχρεούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.