SIGNUP
  LOGIN

Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση για παρουσίαση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Παντελή και Λειτουργοί του ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωποι του ΠΔΣ, του ΣΕΛΚ, της ΜΟΚΑΣ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του CYFA.

Της συνάντησης προηγήθηκε επιστολή ημερ. 20/3/2024 στην οποία επαναλήφθηκαν οι πάγιες θέσεις του ΠΔΣ επί του θέματος, περιλαμβανομένης της μη συμβατότητας της προωθούμενης απόφασης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρχές του Κράτους Δικαίου. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης εκφράστηκε η διαφωνία τόσο του ΠΔΣ όσο και άλλων Συνδέσμων με την προωθούμενη απόφαση. Παράλληλα, μέσα από τις τοποθετήσεις και διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους αναδείχθηκε ότι, πέραν των νομικών ζητημάτων που εγείρονται, κατά την επεξεργασία της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, δεν αξιολογήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ και δεν τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σημαντικά ζητήματα και παράγοντες, με αποτέλεσμα να προέκυψε ότι η απόφαση αντιμετωπίζει σοβαρές αδυναμίες ως προς την υλοποίησή της.

Διαφαίνεται, δυστυχώς, ότι το όλο ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από το ΥΠΟΙΚ με τη δέουσα σοβαρότητα. Και αυτό έγινε ακόμη πιο σαφές όταν διαφάνηκε ότι το κείμενο που στάλθηκε στις Εποπτικές Αρχές πριν από τη συνάντηση, και το οποίο υποτίθεται εμπεριείχε τη μελέτη και εισήγηση που τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν ήταν το σωστό.

Συγκεκριμένα, μετά από δύο ώρες συζήτησης, έγινε αντιληπτό από αναφορές του ΥΠΟΙΚ ότι:

(α) το προωθούμενο πλαίσιο αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έλεγχο όλων των Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) που ελέγχονται αυτή τη στιγμή, από Δικηγορικά Γραφεία και από Λογιστικά/Ελεγκτικά Γραφεία, πλέον από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, και όχι των 50 μεγαλύτερων/πλέον αυξημένου κινδύνου ΕΠΔΥ ή εκεί που προκύπταν σημαντικές αρνητικές πληροφορίες, όπως αναφερόταν στο Έγγραφο που μας απεστάλη στις 4/3/2024. Με αυτό επίσης, πιθανόν, να συνεπάγεται και αδειοδότηση όλων των ΕΠΔΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

(β) το Υπουργικό Συμβούλιο βάσισε τις αποφάσεις του 4/3/2024 σε άλλο έγγραφο, και όχι στο έγγραφο που αναφερόταν και είχε αποσταλεί προς τους Επόπτες, περιλαμβανομένου του ΠΔΣ, με την επιστολή του ΥΠΟΙΚ ημερ. 4/3/2024.

Καλούμε για πολλοστή φορά τον Εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να επανεξετάσουν τις ειλημμένες αποφάσεις τους, και, ταυτόχρονα, να αναζητήσουν τις ευθύνες για την παντελή έλλειψη σοβαρότητας, όπως προκύπτει από τα πιο πάνω.