SIGNUP
  LOGIN

Αγαπητά Μέλη,

Σε συνέχεια της Ανακοίνωσης του ΠΔΣ σχετικά με την 12η δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας ημερομηνίας 21 Δεκεμβρίου 2023 που αφορά την εισαγωγή τουΆρθρου 5ιηεντός των προνοιών τουΚανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014, διευκρινίζουμε ότι η υποχρέωση υποβολής αναφοράς που προνοείται από το Άρθρο 5ιη τουΚανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 απευθύνεται στα νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς και όχι στα πρόσωπα που τους παρέχουν υπηρεσίες.  Κατά συνέπεια, οι εποπτευόμενοι έχουν υποχρέωση αναφοράς βάσει του Άρθρου 5ιη τουΚανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 εάν ενεργούν ως αξιωματούχοι στα εν λόγω νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς.  Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η υποχρέωση αναφοράς είναι συνεχής με προκαθορισμένη προθεσμία δύο εβδομάδων μετά το τέλος κάθε τρίμηνου και οι σχετικές εκθέσεις πρέπει να υποβάλλονται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη υποβολή εκθέσεων δυνάμει του άρθρου 5ιη θα πρέπει να καλύπτει την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2024 με προθεσμία υποβολής των εκθέσεων την 1η Μάιου 2024.  Από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να είναι εντός δύο εβδομάδων μετά το τέλος κάθε τρίμηνου. Συγκεκριμένα, για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ως προθεσμία ορίζεται η 15η Ιουλίου 2024, για το τρίτο τρίμηνο του 2024 ως προθεσμία ορίζεται η 15η Οκτωβρίου 2024 και ούτω καθεξής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει Υπόδειγμα υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εξερχόμενες μεταφορές δυνάμει του άρθρου 5ιη του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου προς χρήση από τα πιστωτικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Περαιτέρω, εφιστούμε την προσοχή σας στις Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εξερχόμενες μεταφορές (FAQs on sanctions against Russia and Belarus, with focus on the following provision: Article 5r of Council Regulation (EU) No 833/2014) οι οποίες εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εφαρμογή των προνοιών του Άρθρου 5ιη τουΚανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014.

Για την ενοποιημένη έκδοση των συχνών ερωτήσεων οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν, παρακαλώ πατήστε εδώ:

Ενοποιημένη έκδοση των συχνών ερωτήσεων σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το Υπουργείο έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση μετά από καθοδήγηση που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρομγή των περιοσιτικών μέτρων. Η ανακοίνωση βρίσκεται ΕΔΩ.

Σημειώστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνιστάται να ανατρέχετε στους σχετικούς συνδέσμους για περαιτέρω πληροφόρηση.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

17 Απριλίου 2024